Velkommen til 17. udgave af Ekstremt Indhold!
Det er fredag, og en heftig nyhedsuge er bragt til ende.
Forsvarsministeriet hemmeligholder et høringssvar fra Rigspolitiet om det kontroversielle lovforslag om styrkelsen af Center for Cybersikkerhed. Inger Støjberg er atter kaldt i samråd efter, at hidtil usete emails modsiger hendes forklaring i kontroversiel sag. Og så har PET besluttet at give beskyttelse til borgmesteren i Vejen efter en landmandsstrid, som stak af. Åh, Danmark.
Og så har vi ikke nævnt krigsudredningen, som får sin egen korte sektion i denne uge.
Lad os komme i gang.
I denne uge har vi følgende sektioner:
Udenrigspolitisk overblik fra Ankara til Muscat.
Krigsudredning
Jihadisme
Indsigt fra primærkilder
Skævt indhold (jobopslag, twitter-anbefalinger, offtopic-links.)
Tak fordi, I læser med. Vi vil gerne høre din mening om formatet, tonen, indholdet, så vi kan forbedre nyhedsbrevet løbende. Send os et par linjer konstruktiv kritik på ekstremtindhold@gmail.com.
Vh, Tore og Hetav
Udenrigspolitisk overblik fra Ankara til Muscat
Vi indrømmer, at sektionen er komplet Syrien-fikseret i denne omgang. Men de varme udviklinger træder hinanden over tæerne netop nu.
US to pull forces out of Syria by end of April: Report - Al Jazeera
Washington åbner op for detaljerne i deres usammenhængende og farligt forvirrende Syrien-udmeldinger. Nu har vi en exit-deadline. Men som alle freelancere også ved: Man har en deadline, til man giver sig selv en ny.
Brett McGurk: Trump Said He Beat ISIS. Instead, He’s Giving It New Life - Carnegie
Han var USAs særlige Syrien-udsending under både Obama og Trump. Men sidstnævntes egenhændige beslutning om at trække amerikanske tropper ud af Syrien betød, at han fluks sagde sit job op. Her er hans foruroligende diagnose af situationen.
Syria and Regional Food Security - Carnegie Endowment
Fødevaresikkerhed har ikke samme pondus som guerillakrig og droner. Men det er ét af de vigtigste trends, som kommer til at forme regionens politiske dynamikker i det næste årti. Det bestemmer tempoet for Assads resocialisering ind i det regionale diplomati, det bryder traditionelle alliancer, mens det skaber nye studehandler. Og så er dét vigtigste kort for at vinde civilbefolkningens gunst. Det er ikke for ingenting, at stigende kornpriser er en indikator for politisk ustabilitet. Læs og bliv klogere.
Krigsudredningen: Hvorfor gik Danmark i krig?
I denne uge præsenterede forskerne Rasmus Mariager og Anders Wivel deres længe ventede krigsudredning.
Det politiske mandat lød, at forskerne skulle udarbejde en “uvildig udredning af det historiske forløb i forbindelse med Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan med henblik på at kortlægge baggrunden for de politiske beslutninger om dansk deltagelse og sikre en retvisende beskrivelse og læring for eftertiden.”
Selvom udredningen er en amputeret miniput-version af den oprindelige Afghanistan- og Irakkommission fra 2012, så rummer rapporten en række historisk vigtige pointer. Blandt andet fremgår det sort på hvidt, at Anders Fogh Rasmussens (V) regering holdt afgørende oplysninger for sig selv og fordrejede fakta over for Folketinget før Irakkrigen.
Køb udredningens bind 1-4 her. Eller hent dem digitalt og gratis her.
Her finder du et lillebitte udpluk af nyhedsdækningen:
Har du ikke fulgt med fra starten, skal du starte med Du Lytter til Politikens fornemme indføring i sagen her.
Vi har været svært begejstrede for Deadline-redaktionens omfattende dækning af udredningen, som du kan finde her, her og her.
Altingets Ajour-podcast satte fokus på udredningen med denne begavede samtale mellem redaktør og vært Esben Schjørring og Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.
Politikens Anders Bæksgaard har interviewet daværende udenrigsminister Per Stig Møller, som erkender, at nogen har begået fejl, og at de er beklagelig. Ja tak, Per.
Jihadisme
A Desperate Exodus From ISIS’ Final Village - New York Times
NYT tager temperaturen på Islamisk Stat og kampen mod gruppens sidste bastioner i Syrien, som primært føres an af kurderne. Nu er kampen gået ind på at anholde de tilbageværende krigere, hvoraf mange af dem er såkalde fremmedkrigere.
Renouncing al-Qaeda and the prospects for engagement - Middle East Institute
Hvis HTS virkelig har løsrevet sig fra al-Qaida, hvorfor ændrer vi så ikke attitude over for gruppen? Jerome Drevon forklarer, hvorfor det er nødvendigt, at vi begynder at vurdere aktører som HTS anderledes, så vi kan engagere dem i forhandlinger. Der er rigtig gode pointer at hente i denne korte artikel.
Saudi Foreign Fighters: Analysis of Leaked Islamic State Entry Documents - ICSR
Den fremragende Abdullah bin Khaled Al-Saud analyserer på baggrund af ‘entry documents’ de saudere, som tilsluttede sig Islamisk Stat tilbage i 2013-14. Konklusioner ganske kort: De er unge, men ikke vanvittigt unge. De kommer ikke fra samfundets laveste socio-økonomiske klasse og er generelt mere uddannede end vi går og tror. Men religion, det ved de ikke så meget om inden de tilslutter sig.
Skandinavias første Jihadister - Babylon
Jihadister i Skandinavien går tilbage til 1980s, hvor flere såkaldte ‘Afghan Arabs’ slog dig ned i det kolde nord for at slippe for krig og repressive statsledere. Men vi har egentlig ikke vidst så meget om jihadisternes historie i Skandinavien. Heldigvis gør Hegghammer os klogere i denne spændende artikel. En af nyhedsbrevets redaktører har længe selv gået med planer om et portræt af en ledende al-Qaida i Irak figur, som tilbragte adskillige år i Danmark. Den skal nok komme en dag.
🎧 Status på Sunni Jihadisme med Thomas Hegghammer - POMEPS
Marc Lynch tog en snak med Hegghammer om hvad status er på den Jihadistiske bevægelse. Hvis du har lidt mere tid, så tjek Hegghammer og co. til deres snak i FN, hvor de gør status på truslen fra fremmedkrigere, Syrien, Irak og Afghanistan.
Indsigt fra primærkilder
Et billede kan sige mere end tusinde ord. Det gør dette billede, som Taliban forleden uploadede uden tilhørende tekst. Der bliver disse uger snakket rigtig meget om fredsforhandlinger med Taliban og om hvor strålende det går. Billedet her givet et godt indtryk af, hvordan Taliban ser situationen - som en potentiel aftale selvfølgelig skal afspejle.
Hundredevis af IS-fremmedkrigere bliver anholdt disse måneder og opholder sig nu i kurdiske fængsler og lejre, hvor kurderne stadig med hjælp fra amerikanerne forsøger at identificere hvem, der er hvem. IS supporter melder om, at de nu er begyndt at tage fingeraftryksidentifikation i brug for at finde frem til, hvem der har kæmpet for IS.
Her er ord vel ikke rigtig nødvendige. Hvordan IS ser Julani, HTS’ leder, som tidligere var en stor stjerne i netop IS.
Skævt Indhold
Ugens twitteranbefaling.
Hvis du er interesseret i terrorisme (fra et fagligt perspektiv!) og ikke allerede følger John Horgan, så er det en fejl. John er super klog, særligt når det kommer til psykologiske aspekter ift terrorisme, og så er han morsom. Følg ham her.
Jobopslag.
Vi ved ikke, om det skyldes flexicurity-modellen, eller om himmellegemerne har arrangere sig i en gunstig position. Men faktum er, at det vælter ind med jobopslag efter flere ugers lavvande.
International Media Support har brug for en programme manager i Tunesien. Søg stillingen her. Og ja, du skal naturligvis kunne arabisk.
Pressenævnet behandler klager over medierne. De har nok at lave. Og nu søger de en fuldmægtig eller konsulent til nævnets sekretariat. Det er en 30-timers stilling. Søg den her.
De søger et par studenter ovre hos Politianklagemyndigheden i Aarhus. Søg dem her.
Ligestillingsafdelingen i Udenrigsministeriet søger to AC-medarbejdere. Klik her og læs mere. Når du er blevet ansat kan du måske forklare os, hvorfor man har valg at slå fiskeri og ligestilling sammen til ét ressort.
Direktoratet for Kriminalforsorgen søger en chefkonsulent til at være enhedsleder ved en nyoprettet enhed, der skal arbejde med målrettede tiltag mod radikalisering og voldelig ekstremisme. Klik, søg.
De dygtige folk ovre på Dignity skal have ny direktør. Det kunne blive dig! Fristen er 20. februar. Søg her.
Center for Militære Studier søger en videnskabelig assistent med interesse for forsvars- og sikkerhedspolitik. Søg den her.
Danmarks Radio søger en ledende redaktør til dr.dk og Radioavisen. Søg stillingen her. Deadlinen er lige rundt om hjørnet.
Du kunne blive Danwatch’s nye ansvarshavende chefredaktør. Læs her og søg.
Danske Domstole har brug for en kommunikationstroldmand m/k. Kig her.
Justitsministeriet søger akademiske medarbejdere til økonomi og koncernstyring med mulighed for rygepauser i den flotte Bibliotekshaven. Søg her.
På den anden side af Vesterhavet, nærmere bestemt Department of War King’s College i London søger de en underviser i IR. Læs mere her.
Forsvarsakademiet søger en forsker med fokus på civil-militær samarbejde. Stillingen er placeret i Institut for Militærhistorie, Kulturforståelse og Krigsteori. Kig her.
Skæve links.
Fredagsfilm. Findes volden i vores natur eller kultur? Du kan måske finde svaret i den Oscar-nominerede dokumentar “Of Fathers and Sons” af Talai Derki fra 2017, som kan ses på DRs hjemmeside netop nu. Den giver os et sjældent indblik i det intime, barske, og på sin vis hengivne familieliv hos to militante islamister fra Nusra-bevægelsen i Syrien. Det er hjerteskærende, frustrerende og dybt foruroligende. Klik her og se med.
Cyber & udenrigspolitik. Nyt DIIS-seminar sætter fokus på krydsfeltet mellem cyberstrategi og udenrigspolitik set fra hhv. dansk og britisk perspektiv. Det er på fredag den 15. februar. Læs mere og tilmeld dig her. Ps. Der serveres frokostsandwiches.
Import/Export. Har du også lagt mærke til, hvordan den globale våbenhandel er under transformation i disse år? Måske, måske ikke. Men det har forskeren Lucie Béraud-Sudreau (IISS), som gæster Syddansk Universitet den 6. marts til en snak om, hvordan våben skifter hænder på verdensplan. Det bliver pissespændende. Det er Olivier Schmitt, som arrangerer seminaret, og det er værd at holde øje med hans SDU-events under forskningsprojektet om militær transformation i det 21. århundrede.
Skærmen sladrer. En række populære apps optager i al hemmelighed din telefonskærm, når du bruger deres tjenester. Og du har ingen jordisk chance for at vide, hvornår det sker. Det skriver teknologimediet TechCrunch. Ikke nok med det, så bliver den hemmeligt indsamlede data ikke krypteret før, den forlader din telefon. Det drejer sig om apps som Hotels.com, Singapore Airlines, Canada Air og Abercrombie and Fitch. Ingen af firmaerne har skrevet praksissen ind i deres privatlivspolitikker. Kort før deadline gik Apple ind i sagen.
Naturlængsel. Hvordan dyrker man outdoorlivet i et af de mest landmine-inficerede områder i verden? Og kan naturen være med til at hele sår fra borgerkrig og folkemord? En journalist fører os igennem riverrafting og bjergbestigning, beretter om en gryende turismeindustri påvirket af dårlig PR efter Islamisk Stat, og politiske spændinger i de kurdiske selvstyreområde klemt mellem magtcentrene Baghdad, Teheran og Ankara. I øvrigt, Outside er et fremragende magasin, som vi læser ugentligt. Se også deres guide til at spise sne med manér.
⇢ Sådan. Du nåede helt til bunds. Nu kan du fx:
Følge redaktørerne (og nyhedsbrevet) på Twitter: Tore Hamming, Hetav Rojan og vores nye dedikerede profil Ekstremt Indhold.
Invitere en ven eller kollega til nyhedsbrevet.
Give os (konstruktiv) kritik på ekstremtindhold@gmail.com.
God weekend!