Velkommen til 15. udgave af Ekstremt Indhold!
Vi håber, at I tumlede godt ind i det nye år med alle fingre i behold og leveren intakt. Det er med stor begejstring, at vi kan byde jer velkommen til det første nyhedsbrev i 2019.
Lad os komme i gang.
I denne uge har vi følgende sektioner:
Udenrigspolitisk overblik fra Ankara til Muscat.
Jihadisme
Indsigt fra primærkilder
Skævt indhold (jobopslag, twitter-anbefalinger, offtopic-links.)
Tak fordi, I læser med. Vi vil gerne høre din mening om formatet, tonen, indholdet, så vi kan forbedre nyhedsbrevet løbende. Send os et par linjer konstruktiv kritik på ekstremtindhold@gmail.com.
Vh, Tore og Hetav
Udenrigspolitisk overblik fra Ankara til Muscat
Mike Pompeo Is Flying Solo in the Middle East - Foreign Policy
I onsdags lød startskuddet til Trump-regeringens soleklare og super-akavede damage control for de tætteste allierede i MENA-regionen. Det er udenrigsminister Mike Pompeo, som netop nu flyver mellem regionens hovedstæder for at forklare de kaotiske udmeldinger fra Washington. En af hans opgaver er at mane til besindighed efter, at både forsvarsminister James Mattis og særlig udsending til anti-IS-koalitionen Brett McGurk forlod deres stillinger i protest mod Trumps udmelding om en abrupt Syrien-exit. Som en ekstra udfordring har Pompeo kun ganske få amerikanske ambassadører at støtte sig op ad på den diplomatiske rundrejse, da Trump mangler at udfylde nøgleposter i regionen. Her er et overblik over Pompeos rejser.
It’s Time For A Serious Saudi-Houthi Back Channel - War On the Rocks
Det her er en af de mest besindige, nuancerede og velformidlede analyser, vi har læst vedr. Yemen-konflikten. Analytikerne er tydeligvis velbevandrede i de konkrete diplomatiske processer, som omgærder de kørende forhandlinger. Penneførerne er forsker Elana Delozier og USAs tidl. ambassadør til De Forenede Arabiske Emirater Barbara Leaf. Læs den!
Bashar al-Assad’s international rehabilitation has begun - Washington Post
Assad er i kridthuset igen. Vi har set fornyet diplomatisk rejseaktivitet til Damaskus fra regionens hovedstæder. Præsident Assads sikkerhedsrådgiver var i Saudi Arabien forleden. I december var Sudans berygtede leder Omar al-Bashir den første statsleder på (offentligt) besøg i Damaskus siden, krigen startede i 2011. Og både Emiraterne og Bahrain har genåbnet deres ambassader i Syriens hovestad - angiveligt for at “inddæmme iransk indflydelse” i landet. (Den skal de længere ud i ørkenen med). Samtidig svirrer rygterne om Italiens mulige genåbning. Indtil videre har kun briterne aktivt meldt ud, at man ikke planlægger at sende diplomater tilbage til landet.
Jihadisme
Vores sidste nyhedsbrev udkom 14 december, og siden da har Marokko været i fokus. Og særligt fra et dansk perspektiv. Først kom det frem, at en dansk og en norsk kvinde var fundet myrdet under en trekkingtur i Atlasbjergene. Fire mænd tog ansvaret for handlingen og afgav samtidig troskab til Islamisk Stat (som stadig ikke har kommenteret på hændelsen). Nogle uger senere var Marokko igen på de danske forsider. Denne gang fordi Said Mansour, en dansk statsborger af marokkansk oprindelse med to terrordomme på CV’et, blev hjemsendt til stor glæde for Inger Støjbjerg, DF og måske et par enkelte andre.
En anden bemærkelserværdig nyhed er Trumps beslutning om at trække amerikanske tropper hjem fra Syrien. Det er ganske enkelt katastrofalt, da det kommer til at gavne Assad, Tyrkiet og russiske interesser. Og nåeeeh ja så skal vi nok også regne med, at kurderne - USA’s forladte allierede - nok må opgive at tilbageholde fængslede IS-fanger, når amerikanerne ikke længere vil hjælpe dem. Alt i alt gør Trumps beslutning Syrien til et mere usikkert sted.
Decentralised Terrorism: The Next Big Step for the So-called Islamic State - VoxPol
Medieplatforme som Facebook, Twitter og Telegram bliver oftest kritiseret for ikke at gøre nok for at bekæmpe jihadisters brug af deres platforme, men de har faktisk været ganske successfulde til stor irritation for jihadisterne. Men der er (desværre) teknologisk lys forude for jihadisterne. Det hedder decentraliseret internet samt DApps, som både vil gøre Jihadisternes online tilstedeværelse nemmere og mere sikker. Læs mere her.
The jihadists no one wants - Washington Post
2700 såkaldte foreign fighters sidder i kurdiske fængsler eller fangelejre. Eller det vil sige 900 mænd, 600 kvinder og ca 1200 børn. Deres hjemlande vil ikke tage dem tilbage og kurderne har vanskeligt ved at administrere det store antal. Udfordringen bliver kun større nu når Trump vil trække amerikanske styrker hjem, som ellers er med til at bevogte fængslerne og sikre de kurdiske områder mod angreb fra Tyrkiske tropper og Assad.
Iraq’s post-ISIS Campaign of Revenge - The New Yorker
Hvis du ikke er presset på tid her i januar, så sæt dig godt til rette og læs Ben Taubs artikel om Irak post-IS. Men vær forberedt; den er lang! Det gør den dog absolut ikke kedelig. Taub beskriver, hvordan den irakiske stat slet ikke er parat til at komme videre, og at statens tilgang til jihadister formegentlig vil lede til mere oprør i fremtiden.
[Dokumentar] Islamisk Stats hemmelige papirer - DR
Efter Islamisk Stat blev fordrevet fra Sirte i Libyen blev en masse ganske interessant dokumenter omhandlende gruppens administration, medieindsats, terrorplaner mv. fundet. Det materialet bliver præsenteret på fortrinlig vis i denne franske dokumentar, som DR har liggende. Dokumentaren er ikke mindst interessant fordi den giver indblik i den del af Islamisk Stat, som det ikke var meningen, vi skulle se.
🎧 Historien om boghandleren fra Brønshøj - Politiken
Sådan blev Said Mansour kendt i de danske medier. Nu er Mansour fortid i Danmark efter mere end 30 år på dansk jord. Deporteret tilbage til Marokko, hvor han nu sidder fænglet - det er nok ikke så rart for Jihadister lige pt - vist nok uden den danske regering har fået lovning på, hvordan har bliver behandler. Nok om det. Lyt med her hvis du lige skal have et overblik over Mansours karriere.
Indsigt fra primærkilder
Vanen tro ville Islamisk Stat sympatisører ikke lade chancen gå fra sig for at skræmme os op til jul og nytår. Det kom der de her posters ud af.
Det går godt for Taliban. Det går faktisk rigtig godt for Taliban. Se selv her, hvor gruppen kommer med en opgørelse over det territorium, som den kontrollerer i Afghanistan. Skræmmende.
Mere IS-assecories. Vi har i nyhedsbrevet allerede én gang før vist et eksempel på en fashionable IS-ring. Her kommer endnu et eksempel. Denne skulle vist endda sidde på fingeren af en højtstående amerikaner i IS.
Skævt Indhold
Ugens twitteranbefaling.
Tag selv et kig med inden for hos de militante Islamister. Her kan du følge Zabihullah, Talibans talsmand, som tweeter både på engelsk og arabisk og fortæller om alt Taliban-nyt. Denne anbefaling skal selvfølgelig ikke ses som en billigelse af Taliban, men ud fra en faglig interesse for politisk vold og militant Islamisme!
Jobopslag.
Dansk Flygtningehjælp søger en såkaldt “Civil Society & Partnership Advisor”. Stillingen er placeret i København, og deadlinen rykker nærmere. Søg stillingen her.
Folketingets Ombudsmand søger chef- og specialkonsulenter. Søg nu.
Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) tilbyder et lønnet traineeship i deres spændende afdeling “Law & Policy Forum”. Deadlinen ånder dig i nakken. Søg her.
DR har en ledig stilling som projektleder for podcast på tværs af koncernen. Læs mere her.
NGOen Avaaz lancerer ny kampagne for at identificere og forebygge desinformation frem mod valget til EU-parlamentet i maj dette år. Derfor leder de efter kandidater til seks fuldtidsstillinger. De er alle på lederniveau. Men de tilskynder alle interesserede til at søge, da flere stillinger bliver offentliggjort løbende. Kig her.
Tænketanken Justitia søger en praktikant og en stud.jur. Søg stillingen her.
Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) søger en journalist til forskningsformidling. Deadline er 21. januar. Find opslaget her.
Virginia Tech søger en samfundsvidenskabelig assistant professor med ekspertise i MENA-regionen. Stillingen er placeret i USA. Søg den her.
Skæve links.
Supersonisk chikade. Hvad er det for et usynligt fænomen, som efterlader amerikanske og canadiske diplomater i Cuba og Kina med svær migræne og symptomer på hjerneskader? Nogle kalder det et angreb med mikrobølgevåben. Mindst 21 amerikanske diplomater har været påvirkede af fænomenet siden, offentligheden første gang hørte om det i efteråret 2017. Nu er et forskerhold muligvis kommet tættere på en forklaring.
Khashoggis arv. Washington Post lancerer en ny arabisk-sproget debatsektion, siger avisens PR-afdeling. Avisen vil gerne tilbyde spalteplads, så den arabisk-sprogede offentlighed kan diskutere kontroversielle emner i en tid, hvor afvigende stemmer bliver undertrykt i Mellemøsten og Nordafrika. WaPo henviser eksplicit til drabet på journalist og aktivist Jamal Khashoggi, som selv skrev for avisen inden, han forsvandt på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Det seneste års tid har WaPo’s debatsektion også eksperimenteret med debatartikler og klummer oversat til farsi, tyrkisk og arabisk.
Academia. Nyt Perspectives on Terrorism udkom i december. Artikler omhandler højreekstremismer, så hvis det har din interesse, så læs med her.
Bogtip. Fik du ikke den bog, du havde ønsket dig? Fortvivl ikke for vi har et godt tip til din næste bog. To the Mountains er Abdallah Anas’ historie fra hans tid som mujahideen i Afghanstan i 1980erne. Anas er gift med Abdallah Azzam’s datter og var en af de mest prominente militante Islamister i kampen mod Soviet, hvilket gør hans beretning - der er fortræffeligt skrevet af Tam Hussein - vanvittig interessant. Bogen er endnu ikke udkommet, men den er lige på trapperne.
Fake news fra farmor. Facebook-brugere over 65 år spreder mest desinformation. Det viser en ny amerikansk undersøgelse.
Postkort. Crisis Groups fotograf har været en smuttur forbi Iraks hovedstad Baghdad med et kamera og en notesblok. Resultatet er en fin skildring af det moderne Irak. Kig med her.
⇢ Sådan. Du nåede helt til bunds. Nu kan du fx:
Følge redaktørerne på Twitter: Tore Hamming og Hetav Rojan.
Invitere en ven eller kollega til nyhedsbrevet.
Give os (konstruktiv) kritik på ekstremtindhold@gmail.com.
God weekend!